Aksaray’da 3’üncü çobanlık okulu açıldı
Hayvancılığın geliştirilmesi ve çiftçilerin bilinçlendirilmesi amacıyla Türkiye genelinde başlatılan "Çobanlık Okulu"nun Aksaray'da 3'üncüsü açıldı.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Ziraat Odası Başkanlığı, Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği ve Türkiye İş Kurumu (İŞ-KUR) İl Müdürlüğü tarafından ortaklaşa imzalanan protokol kapsamında açılan "Çobanlık Okulu" Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nde açıldı. Açılışa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Bestami Zabun, Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak, İŞ-KUR İl Müdürü Bülent Bekin, Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mahmut Aktürk ve eğitim almak üzere çok sayıda çoban katıldı.
Aksaray Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim Demirkan tarafından okula gelen çobanlara eğitim verildi. Hayvancılığın Türkiye'deki önemine değinerek eğitime başlayan Demirkan, hayvan hastalıkları, hayvan doğum kontrolleri, hayvan yetiştiriciliği gibi konularda çobanlara bilgi verdi.
AMACIMIZ VERİMLİLİĞİ VE KALİTEYİ ARTIRMAK
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Bestami Zabun, eğitimde çobanlığı en iyi ve en verimli şekliyle nasıl yapılacağının eğitimi verildiğini belirterek, "Çobanlığın ismi şimdi sürü yöneticisi olarak değiştirildi. Eğitimler sonrasında çobanları istihdam eden yetiştiricilere de bakanlık tarafından destekleme yapılacak. Buradaki amacımız küçükbaş yetiştiriciliğinin usulüne uygun, verimliliği artıracak, meraların daha rantabl şekilde kullanılmasını amaçlamaktadır. Ülkemiz genelindeki hayvancılığın geliştirilmesi için de önemli bir proje olduğunu düşünüyorum" dedi.
Eğitim alan çobanlara sertifikalar verileceğini ve artık çobanların da diplomalı olacağını belirten Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak, "Çobanlarımızın daha bilinçli, daha eğitimli olması için böyle bir proje hazırlandı. Güttükleri koyunun hastalıklarından yetişmelerine kadar çobanlar her şeyi bilmeli. Bu eğitimde de çobanlarımız bunları öğrenecek. Bundan sonra çobanlarımız da diplomalı olacak. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.
ÇOBANLARA MAAŞ VE SİGORTA YAPILACAK
Çobanlık Okulu'nun 3 hafta süreceğini belirten İŞ-KUR İL Müdürü Bülent Bekin, "Çobanlarımıza verilecek olan 3 haftalık eğitimde İŞ-KUR olarak çobanlarımıza günlük 20 TL cep harçlığı vereceğiz. Ayrıca Genel Sağlık Sigortası kapsamında sigorta primleri kurumumuz tarafından verilecek. Eğitimler kapsamında da başarılı olan çobanlarımız sertifika almaya hak kazanacak" dedi.
Hayatın her alanında olduğu gibi çobanlık mesleğinde de eğitimin son derece önem arz ettiğini belirten Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mahmut Aktürk,
"Bakanlığımız Türkiye genelinde 51 ilde şu anda Çoban Okulu açtı. Biz geçtiğimiz günlerde Sultanhanı ve Kutlu Kasabalarında 2 kurs açmıştık. Şimdi 3'üncüsünü açıyoruz. Çoban sadece sürülerin başında gidip gelen sürü yöneticisi değil. Çoban hayvanın hem bekçisi, hem veterineri, hem beslenme uzmanı. Çoban, beslenme hastalıklarından parazit hastalıklarına, normal hastalıklardan tırnak bakımına kadar, yani koyunculukla ilgili bütün metabolizma fonksiyonlarda önemli olan kişidir. Bunun içinde eğitim almak zorundadır. Koyunculukta verimliliğin ve üretimin artırılması, kaliteli ve sağlıklı gıdanın üretilmesi noktasında çobanların da ciddi anlamda katkısı olduğunu düşünüyorum" şeklinde konuştu.
YASİN CAN
Kaynak IHA : Aksaray'da 3'üncü çobanlık okulu açıldı
Alıntı: Aksaray'da 3'üncü çobanlık okulu açıldı
Bursa Güvenlik Sistemleri
0 yorum:
Yorum Gönder