Son Dakika..
Yükleniyor...
30 Mayıs 2014 Cuma

30 yıl sonra aynı heyecanı yaşadılar

Samsun'un Bafra ilçesinde 30 yıl aradan sonra gelinlik giyip, gelin köprüsünden geçerek dua ettiler, dilek tuttular ve Kızılırmak'a taş attılar.

Gelin ve damadın köprüden geçerek dua edip dilek tutarak suya taş atma geleneği Samsun'un Bafra ilçesinde hala devam ediyor. Bir rivayete göre gelin alayı eski şartlara göre atlarla gelin almaya giderler. Eski tahta köprüden geçerken, atın uçan bir kartaldan ürkmesiyle diğer atlarında ürkmesine sebep olur ve eski tahta köprü yıkılarak gelin alayı olduğu gibi ırmakta boğularak can verirler. Yerine yeni Çetinkaya Köprüsü yapılır. Gelinin anısına Bafra'da bir gelenek olmuştur, her gelin muhakkak evlenirken köprüden geçer. Cezairli çifti 30 yıl aradan sonra aynı heyecanı ve mutluluğu yaşadı.

Bafra'da yaşayan Yunus ve Gonca Cezayirli çifti nikah tazeleyerek köprüden geçerek dua edip dilek tuttular ve geleneklere göre suya taş attılar. İlk günkü mutluluğu ve heyecanı yaşayan çiftte yakınları eşlik etti. Yunus Cezayirli, "Bafra'da gelin damat olup da köprüden geçmeyen gelin ve damat bizde kabul edilmez. Mutlaka her gelin, damat bu köprüden geçer bu bizim ananelerimiz de vardır. 'Biz de bu mutluluğu tekrar yaşayalım' dedik. 30 sene sonra geçtik. Diğer çiftlere örnek olur, onlarda eşleriyle böyle nikah tazelerseler daha mutlu olacaklarını tahmin ediyorum. Bu tarihi köprü üzerinde nice anılar vardır, nice insanlar burada ölmüştür hem onlarım anmış oluyoruz hem de evliliğimizi tazelemiş oluyoruz" dedi.

Gonca Cezayirli ise, "Bu köprü bizim için çok önemli, bunu yaşatmak zorundayız. Buranın restore edilip sadece 'gelin köprüsü' şeklinde olmasını istiyoruz" diye konuştu.


Kaynak IHA : 30 yıl sonra aynı heyecanı yaşadılar
Alıntı: 30 yıl sonra aynı heyecanı yaşadılar

Bursa Güvenlik Sistemleri

0 yorum:

Yorum Gönder

Quick Message
Press Esc to close
Copyright © 2013 Bursa Güncel Haber Merkezi All Right Reserved