Son Dakika..
Yükleniyor...
27 Haziran 2014 Cuma

Suyla şaka olmaz!

Havaların ısınmasıyla su kazalarındaki artış dikkat çekici boyutlara ulaşıyor.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre su kazaları dünyadaki kasıtsız ölüm nedenleri arasında 3. sırada yer alırken, her yıl 500 bin kişinin bu nedenle yaşamını yitirdiği belirtiliyor. Türkiye'de de yılda ortalama 654 kişinin suda boğularak yaşamını kaybettiği ifade ediliyor.

İzmir Ekonomi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Filiz Öğçe, su kazalarından çocuk ve genç erişkin erkeklerin daha çok etkilendiğini söyledi. Ölümlü su kazalarının özellikle girilmesi tehlikeli ve cankurtaran bulunmayan sularda gerçekleştiğine dikkat çeken Doç. Dr. Öğçe, "Suda boğulmalarda, başlangıçta nefes tutmayı izleyen mücadele ve çabalama süreci görülüyor. Bilinç kaybı, suyun akciğerlere kaçması ve buna bağlı solunum ve dolaşım fonksiyonlarının durması ile durum ciddileşiyor. Bu süreçte kişilerin mümkün olduğunca çabuk sudan çıkartılması gerekir. Ama unutulmaması gereken önemli bir konu, boğulmaların büyük bir kısmını, boğulma tehlikesi geçiren kişiyi kurtarmak için onun arkasından suya atlayanların oluşturduğu gerçeğidir" dedi.

Cankurtaran eğitimi olmayanlar telaşla suya atlamak yerine, suda batmayan malzemeleri uzatarak kişinin karaya çekilmesi yönünde çaba harcanması gerektiğini belirten Doç. Dr. Öğçe, vakit kaybedilmeden de 112 acil servis personelinden yardım istenilmesinin yararlı olacağını bildirdi.

Suda en büyük problemin kişilerin paniğe kapılması olduğunu kaydeden Doç. Dr. Öğçe, "Kişilerin bağırma ve nefeslerini tutmaları nedeniyle yüzeysel solunum yapıyor. Suya çıkma çabaları nedeniyle de enerjilerini tüketiyorlar. Bu da boğulma riskini arttırıyor. Su kazalarında bir diğer tehlike de derin olmayan sulara balıklama atlanmasıdır. Bu nedenle boyun kırıklarına bağlı felç riski yaşanıyor" diye konuştu. Doç. Dr. Öğçe, okullarda zorunlu yüzme eğitimleri verilmesinin yararlı olacağını belirterek, su ile şaka yapılmamasının gerekliliğinin çocuklara ve gençlere öğretilmesinin sağlanılmasını istedi.

Kişilerin derinliğinden emin olmadıkları sulara atlamamasının önemli olduğunu ifade eden Doç. Dr. Öğçe, şunları söyledi:

"İnsanların suya girdikleri göl, akarsu ve denizlerde eğitimli ve yeterli sayıda cankurtaran bulundurulmalı. Teknelerde yeterli sayıda can simidi ve can yeleği bulundurma zorunluluğu getirilmeli. Bu gibi tedbirler sıkı denetimlerle kontrol edilmelidir. İlk yardım ve temel yaşam desteği eğitimleri herkese verilmeli. Kaza meydana geldiğinde ise; kişiye hafifçe dokunarak bilinç durumu değerlendirilmelidir. Kişi hareket etmiyor ama nefes alıyor ise olası kusma durumunda mide içeriğinin akciğere kaçmasını önlemek için baş ve bedeni yan duracak şekilde yatırılmalıdır. Nefes almıyor ise sırt üstü yatırılıp burnu kapatılmak suretiyle ağızdan ağıza nefes verilerek kurtarma çalışması yapılmalıdır."

A.ÖZCAN KIRLANGIÇ


Kaynak IHA : Suyla şaka olmaz!
Alıntı: Suyla şaka olmaz!

Bursa Güvenlik Sistemleri

0 yorum:

Yorum Gönder

Quick Message
Press Esc to close
Copyright © 2013 Bursa Güncel Haber Merkezi All Right Reserved